35
years
v2_
 

Software om een geluidsontwerp te maken. Waarom?

Zelf geluid en muziek maken bij beeld is enorm leuk om te doen. Dat plezier willen wij met zo veel mogelijk kinderen en jongeren delen. De software-tool die wij nu ontwikkelen, maakt het mogelijk om in korte tijd een grote groep jonge gebruikers kennis te laten maken met het fenomeen sounddesign.

Software om een geluidsontwerp te maken. Waarom?

concept shot

De mogelijkheden van de software

Met dit programma kan het hele proces van sounddesign worden doorlopen. Een filmpje afspelen, indelen in scènes, het plaatsen van markers bij speciale momenten, het beschrijven van de scènes in woorden en tekeningen, het maken van een ‘partituur’, en het uitprinten van deze score zodat die te gebruiken is voor het klankonderzoek. Tenslotte worden de geluiden bewerkt en opgenomen en uiteindelijk volgt het synchroniseren van beeld en geluid. Het geluidsontwerp kan naar de eigen website of naar You Tube worden gestuurd, zodat iedereen het resultaat kan bekijken en beluisteren.

Zelf ontdekken

Watch that Sound levert met de software een duidelijke opdracht en een filmpje zonder geluid. De gebruiker bedenkt hierbij een compositie. Hij kan dit doen met behulp van instrumenten of met zijn stem, door te fluiten, te gillen, fluisteren, zingen, piepen, krassen, ritselen etc. Ook stilte kan een rol spelen. De ontwerper zoekt naar een geluid dat hij moeilijk kan benoemen, maar dat hij als het ware in zijn hoofd al hoorde.

Snel tastbaar resultaat

Watch that Sound heeft aan aantal filmpjes van twee minuten beschikbaar gesteld, die speciaal voor de software zijn ontwikkeld. Het kost ongeveer anderhalf tot twee uur om die filmpjes van muziek en geluid te voorzien. Die tijd kan opgedeeld worden over verschillende lessen.

Gebruiksvriendelijk

De software die wij ontwikkelen, is heel gebruiksvriendelijk. De computer ‘doet’ de moeilijke dingen, de kinderen kunnen direct met hun ideeën aan de slag. De computer helpt de kinderen bij elke stap en zorg ervoor dat zij de draad niet kwijtraken. Op deze manier een geluidsontwerp maken, lijkt een beetje op tekenen: direct aan de slag gaan met je kleurpotloden en je fantasie.

De gebruiker

De eerste versie van de software wordt ontwikkeld voor kinderen van acht tot twaalf jaar. Het programma kan gebruikt worden in de klas, maar ook gewoon thuis. Het komende najaar is de tool gratis te downloaden.

De docent

De leraar kan de tool instellen voor individueel gebruik, voor twee leerlingen die samenwerken aan een geluidsontwerp, voor groepjes of zelfs voor de hele klas. De leraar bevordert samenwerking tussen leerlingen, en moedigt reflectie en discussie aan over de gemaakte keuzes.

Wat is verder nodig?

De software kan op elke huidige computer (Windows en Mac) met een geluidkaart werken. Voor de opname is wel een eenvoudige microfoon nodig.

Gratis

De software wordt gratis ter beschikking gesteld. Watch that Sound vraagt slechts één ding terug: de gebruiker moet zich aansluiten bij onze community en zijn ervaringen met deze software met ons delen.

Tekst: Jacques van de Veerdonk

 

 

Document Actions
Document Actions
Personal tools
Log in