35
years
v2_
 

Leve de democratie

Blogpost (Dutch) by Evelien Peeters about Let the People Speak at DEAF2012.

Leve de democratie

Let the People Speak at DEAF2012

Het is wel een beetje ongemakkelijk, met je gekleurde stembiljet in de spotlight. Het publiek schuift nog wat ongelukkig op zijn stoel wanneer The People Speak de show start. Het kunstenaarscollectief uit Londen ontwikkelt gereedschap om het democratische proces te sturen. En bewonersparticipatie en inspraak is een hot topic, dus ik ben benieuwd

300 euro
The People Speak giet het participatieproces in spelvorm. Vanavond spelen we het spel Who Wants to Be…? Een titel die ik niet goed tot het spel kan herleiden. Maar het concept is eenvoudig: we hebben 300 euro, wat doen we ermee? Gedurende 45 minuten brainstormt het 50 man tellende publiek, onder leiding van een heuse quizmaster. Hij had trouwens nog wel wat gelikter gemogen om de show minder stroef en chaotisch te maken.

Pizza
De ideeën variëren van een opvangplek voor vluchtelingen en het verspreiden van het communistisch manifest in hotelkamers tot het bakken van een enorme pizza. Een beetje flauw dus. We hadden ook niet echt een inspirerende opdracht meegekregen. En hoewel het eerst wat moeizaam loopt, komt de zaal na een half uurtje los en krijgen de ideeën meer vorm.

Photoshops
Wanneer een plan je bevalt, vraag je om een stemming. Het publiek houdt dan een rood of groen bordje omhoog, waarna de computer de resultaten vaststelt. Die uitkomsten worden verzameld op het grote scherm voor ons. Net als quotes en grappige plaatjes die de kunstenaars razendsnel bij elkaar zoeken en plakken in Photoshop. Het idee voor een publieke plek voor vluchtelingen en dat voor een groot vuurwerk, versmelten op het scherm al snel tot een in brand staand bosje palmbomen in de stad.

Bijbels
Uiteindelijk komen negen plannen als het meest populair uit de bus. Uit het publiek worden pleitbezorgers voor deze plannen gekozen. Nog één keer mogen ze vertellen waarom hun idee het beste is. De stemronde die daarop volgt legt bloot hoe belangrijk het is een verhaal goed over te brengen. Het absurde idee het geld te besteden aan scharen en lijm om daarmee in hotelkamers bijbels te verknutselen, wordt zo prachtig aan de man gebracht dat wij als publiek er massaal voor vallen. Maar nog na zijn overwinning komt de pleiter tot inkeer en trekt zijn plan terug. Hij vindt ons maar sufferds: hoe kunnen we zo stom zijn voor zijn plan te gaan? Een nieuwe stemming biedt de definitieve winnaar: gratis drank voor de hele zaal. En ja, als dat is wat democratie ons brengt, vind ik dat toch wat teleurstellend.

 

Document Actions
Document Actions
Personal tools
Log in