35
years
v2_
 

Nano-art van Frederik de Wilde

Blogpost (Dutch) by Esther de Graaff about the work of Frederik de Wilde at DEAF2012.

Het onzichtbare zichtbaar maken, daar houdt de Belgische kunstenaar Frederik de Wilde (1975) zich mee bezig. In ‘Hostage pt. 1 & Scan’ (2012) onderzoekt hij de meest elementaire bouwstenen van ons bestaan: atomen. Het schilderij is volledig gemaakt met behulp van nanotechnologie. We vinden de toepassing van deze techniek in allerlei producten, bijvoorbeeld in zonnebrandcrème, in cosmetica, in voedselverpakking, in kleding en in computers. Het woord ‘nano’ is afgeleid van het Griekse woord ‘nanos’ wat dwerg betekent. Het is een technologie die het mogelijk maakt om met deeltjes te werken die een miljardste van een meter groot zijn, als atomen. Deeltjes die niet met het blote oog te zien zijn. Het werk maakt onderdeel uit van een groter project met de overkoepelende, en veelzeggende, titel: ‘Nano Art + Micro Art – Invisible Visual Art’. Met welk materiaal een kunstenaar werkt, beïnvloedt het uiteindelijke resultaat van het artistieke proces. Maar wat zien we als een schilderij atoom na atoom is opgebouwd? En is dat eigenlijk mogelijk?

Frederik de Wilde, van orgine schilder, laat met ‘Nano-art’ een nieuwe vorm van artistieke expressie
zien: een piepklein diepzwart schilderij. Dankzij nanotechnologie toont De Wilde het zwartste zwart.  Atomen worden zichtbaar gemaakt. Dat klinkt wetenschappelijk en dat is het ook. De Wilde werkt werkt samen met universiteiten en labs, doet veldwerk en laboratoriumonderzoek.

De Wilde neemt de relatie tussen mens, omgeving en cultuur onder de loep. Zijn werk is te typeren als
een ecologisch onderzoek. Het begeeft zich op de grens van biologie, technologie, wetenschap en
kunst. Met technieken uit de wetenschap weet hij materie in interactieve installaties te visualiseren. Door de samensmelting van wetenschap en kunst ontstaan nieuwe inzichten over de gevolgen van technologische veranderingen op het gebied van natuur en cultuur. Een illustratief voorbeeld wat het DEAF festival beoogt te onderzoeken: ‘the power of things’.

Nano-art: http://www.kennislink.nl/publicaties/foto-van-de-week-bij-nanotechnologie

Document Actions
Document Actions
Personal tools
Log in