35
years
v2_
 

Illegaal apparaatje kan irritante beller uitschakelen

Verslag van Open Territories: project presentations, door Ron Meerhof, uit De Volkskrant, 27 februari 2003.

Twee heren met een glanzend product en een gelikt business plan, het is vaker vertoond. Maar dit is wel een heel goed product.

Het heet BuBL space, een lichtgewicht apparaatje dat in de handpalm past, met een blauw knopje erop. Als je dat knopje indrukt, verliezen in een straal van een meter of drie alle gsm's hun bereik. Ze kunnen niet bellen of gebeld worden. Dus: geen buurman in de trein die het uitmaakt met zijn vriendin of, erger nog, het juist aan maakt en hardop voorpret beleeft aan wat er die avond allemaal te gebeuren staat. Rust.

Duur is het niet. Bij voldoende afzet dalen de kosten naar een euro of tien. En die afzet wordt behoorlijk, rekenen ontwikkelaars Arthur Elsenaar en Taco Stolk voor. Van de Europeanen heeft 60 procent een mobieltje. Liefst 37 procent is geïnteresseerd in manieren om op bepaalde momenten van communicatie gevrijwaard te blijven. Prognose van de afzet in vijf jaar: 10 procent van de Europese markt, 5 procent in Noord-Amerika en 3 procent in Azië. Omzet: 120 miljoen euro. Verwachte winst: 24 miljoen euro.

Waarom staat dit stukje dan niet op de economiepagina? BuBl space is volstrekt illegaal. Het gebruikt dezelfde frequenties als gsm's, 920 megaherz en 1800 megaherz. En die frequenties zijn verkocht. Zelfs in uw eigen huis. U mag de telefoon van het bezoek niet uitzetten door signalen de ether in de sturen. Want die ether is niet van u.

Hier ging het Elsenaar en Stolk om: de notie van privacy in de openbare ruimte. Ze zijn namelijk geen ondernemers, maar kunstenaars. Hun hele plan, inclusief het prachtig uitziende promotiemateriaal, is fake. De BuBl space zelf niet trouwens. Die bestaat en functioneert. Maar er is er maar een van. 'Een meneer van het ministerie van Economische Zaken heeft ons uitgelegd dat ze het ons heel moeilijk gaan maken als we er ooit serieus mee aan de slag gaan', zegt Taco Stolk. 'Maar eentje gedogen ze, in het belang van de discussie.'

Zo'n discussie vond woensdag plaats in het Rotterdamse Las Palmas, tijdens het Deaf Festival, dat in het teken staat van elektronische kunst. Daar bewees het apparaat meteen zijn waarde. Het debat had dankzij de BuBl space een duidelijke lijn. Daar was iedereen blij mee.

Nou, bijna iedereen. De Amerikaanse kunstenares Sara Diamond prefereert de meta-benadering van dit soort concepten. Toen op haar uiteenzetting geen enkele reactie kwam, oordeelde ze dat ze de hele privacy-notie achter de BuBl space nogal bourgeois vond. En nog zo wat, en dan nog wat.

Een vruchtbare bijdrage, want hij zette Elsenaar en Stolk aan het denken. Ze léken in een diepe slaap weg te sukkelen, maar ze broedden natuurlijk op een nog veel slimmere uitvinding. Hoe zet je nou zo'n mevrouw uit?

Uit: de Volkskrant van 27-02-2003, pagina 16 (Dag in Dag uit) © De Volkskrant

Document Actions
Document Actions
Personal tools
Log in