35
years
v2_
 

Toktek (review)

Blogpost about the performance of Toktek at DEAF2012 by Florian Weigl.

Bij een optreden van Toktek zijn er slechts twee uitkomsten. Of het is een briljant samenhangend geheel of 'het zuigt' zoals hij dat zelf regelmatig als waarschuwing meegeeft voor zijn show. Deze keer hoor ik het hem al zeggen voor we de Worm binnenlopen.

Tom Verbruggen alias Toktek is een van de meest vooruitstrevende Nederlandse muzikanten. Hij maakt live-sample-improvisatie, wat wil zeggen dat hij met een groot scala aan elektronica en items als ballonnen en speelgoedbananen geluiden maakt. Vervolgens neemt hij deze geluiden op, herhaalt ze en komt zo tot een gelaagde compositie.

Vanavond is het niet anders, hoewel hij deze keer verrassend muzikaal klinkt. Al snel creƫert hij een meeslepende beat, die als onderlaag fungeert.

De laag die hij hier overheen legt is plezierig. Een grote glimlach ontstaat als hij het geluid van een leeglopende ballon gebruikt. Een grote hoeveelheid geruis- en geluidmakend speelgoed volgt. Hij neemt dit speelgoedgeluid ter plekke op en manipuleert dit elektronisch zodat de oorspronkelijke klank niet meer te herkennen is.

Niets is leuker dan naar Toktek te kijken terwijl hij zijn palet van geluid aan het bouwen is. Zijn gezicht en lichaam bewegen en vormen zich naar het geluid. Het resultaat is een ervaring die je niet snel zult vergeten: overweldigend, grappig, sterk, sympathiek. Een perfecte achtbaan van elektronische improvisatie.

Document Actions
Document Actions
Personal tools
Log in