35
years
v2_
 

Jegens en Tevens on Waterworks

Jegens en Tevens wrote about the exhibtion WaterWORKS as part of their report on the Kunstavond of 30 September 2022.

Here's an excerpt of the piece from Jegens en Tevens. The original can be found here. The text is in Dutch.

Bij V2_ – daar hoor je de bass nog dreunen – draait alles om water. Hier hou ik wel van: het snijvlak (altijd fijn dat kunstjargon) van wetenschap en kunst. Kunst die tijd kost om ten volle te ervaren.

De beperking van het onderwerp maakt de samenhang meestal sterker. Zo was er ook eerder een expositie over fluïditeit in Nest. Zo zou je ook een expositie over aarde, wind of vuur kunnen maken: met de juiste kunstenaars is het vermoedelijk allemaal even boeiend.

Ik hou wel van een werk als Drop van Germaine Kruip. Een druppel die gemaakt wordt, valt en op een groot scherm te zien is. Het apparaat produceert 60 beelden van druppels per seconde maar het ziet eruit als een druppel. Lostpainters.nl beschreef bij een eerdere expositie hoe het werkt.

Die herhaling maakt het fascinerend. Het doet me ook wel denken aan Rube Goldberg machines, die machines die van iets simpels iets ontzettend ingewikkeld maken. Het werk is geïnspireerd op de experimenten en films van Doc Edgerton.

Wat ik misschien mis (waarom weet ik niet precies), is geluid. Dat zou de machine nog iets levendiger kunnen maken.

Al deze waterweken bij V2 hebben veel betekenissen en zijn esthetisch aantrekkelijk uitgewerkt. Zoals de scheepvaartlijnen van Auquay (Joan Heemskerk), Pier Pressure (Mark IJzerman) of het ijsproject van Suzette Bousema.

Helaas is deze expositie intussen al afgelopen: het had nog wat meer tijd verdiend.

Text Bob van der Sterre, jegensentevens.nl/2022/10/ontprikkeling-op-een-rotterdamse-avond/

Document Actions
Document Actions
Personal tools
Log in