35
years
v2_
 

Beweging-Tijd-Ruimte

Beweging-Tijd-Ruimte (Movement-Time-Space) is a large scale installation in which the public was playing a role in the choice of images, sounds and objects. The installation was exhibited by/at V2 on October 18, 1986.

Beweging-Tijd-Ruimte

Photo 8610A000

18
 
Oct 1986
 
20:30 to 22:55
location: V2, Aawal 2a, Den Bosch

Dutch text

Toen de uurwerken onzuiver bleken en afstanden inkrompen; hoe konden ruimte en tijd toen nog betrouwbaar uitgedrukt worden? Wat was werkelijkheid en wat was verbeelding? Hoe kon je een voorwerp en de daarop inwerkende zwaartekracht beschrijven als de energie van het voorwerp afhankelijk is van degene die het beschouwt? Kortom, hoe kunnen natuurwetten voor ieder gelijk zijn, ongeacht plaats en beweging? De begrippen tijd en ruimte zijn basisbegrippen in wetenschap en kunst. In de natuurwetenschappen hebben o.a. Einstein en Planck zich bezig gehouden met het verband tussen deze begrippen. De latere theoriën in de quantumfysica (de quantumtheorie) maakte duidelijk dat de kleinste elimentaire deeltjes van het atoom zich niet onderwerpen aan de ons bekende natuurwetten. Ze kennen geen vaste vorm en gedragen zich onvoorspelbaar, ze verkeren in een permanente instabiele toestand. De chaos is de basis...

Beweging-Tijd-Ruimte (Movement-Time-Space) is een grootschalig installatie waarin het publiek een rol speelde in de beelden, geluid en bewegende objecten d.m.v. lichtcellen die in de hal aangebracht werden. Twee films uit 1926 en 1986 werden op tegenover elkaar liggende wanden geprojecteerd waartussen het publiek stond. Het grote verschil tussen de opvatting over ritme en beweging werd duidelijk in de vertoning van deze films. Na de films volgde een optreden van Vivenza.

Beweging Tijd Ruimte by V2 and Vivenza (1986) from V2_ on Vimeo.

Document Actions
Document Actions
Personal tools
Log in