35
years
v2_
 

Boeklancering Artonauten door Ruben Jacobs

Op deze dag lanceren we de nieuwe V2_Publishing publicatie 'Artonauten: Op expeditie in het Antropoceen' (2018) van Ruben Jacobs.

19
 
Oct 2018
 
15:00 to 18:00

(This book launch will be held in Dutch)

Artonauten

In 'Artonauten, op expeditie in het Antropoceen' onderzoekt Ruben Jacobs hoe de kunst zich verhoudt tot deze nieuwe ecologische realiteit, en hoe kunstenaars wetenschap en techniek inzetten om onze relatie met de aarde opnieuw te onderzoeken. Artonauten is het tweede boek van Ruben Jacobs.

In de twintigste en eenentwintigste eeuw verkenden aqua-, aero en astronauten de fysieke buitenwereld van de mens. Zee, lucht kosmos; dankzij technologische uitvindingen was de mens in staat om vanuit diverse perspectieven zijn eigen leefwereld, planeet Aarde, te verkennen en te bestuderen. Dit moderne avontuur heeft geleid tot een enorme expansie van de menselijke leefsfeer, maar tegelijkertijd ook tot een (zelf)destructieve leefstijl. We staan volgens velen aan het begin van het Antropoceen, het nieuwe geologisch tijdvak waarin de mens zoveel impact heeft op de aardse biosfeer dat die invloed nu 'rivaliseert' met de grootste krachten van de natuur. Hoe krijgen we zintuiglijk grip op dit nieuwe overweldigend perspectief? In dit essay onderzoekt Ruben Jacobs hoe de kunst zich verhoudt tot deze nieuwe ecologische realiteit, en hoe kunstenaars wetenschap en techniek inzetten om onze relatie met de aarde opnieuw te onderzoeken.

Programma & Entree

16.30u: deur open
17.00u - 18.00u: Boeklancering met Ruben Jacobs, Theo Ploeg & Jacqueline Heerema.
18.00u: Borrel & boekverkoop.
 
Voor het eerste deel van de avond bedraagt de entree 3 EUR zonder, en 10 EUR met de aanschaf van het boek. Vanaf 18u, na afloop van het programma, is de boekverkoop gratis toegankelijk.
 

Ruben Jacobs

Ruben Jacobs is schrijver en socioloog. Als docent is hij verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daarnaast schrijft hij op regelmatige basis voor het online filosofieplatform Brainwash.nl. Eerder verscheen van hem Iedereen een kunstenaar, over authenticiteit, kunstenaarschap en de creatieve industrie (2014).
 

Theo Ploeg

Theo Ploeg noemt zichzelf een toegewijd accelerationist en vertelt verhalen over mogelijke toekomsten. Hij onderzoekt, doceert, praat en schrijft en is gek op popcultuur, design en nieuwe media.
 

Jacqueline Heerema

Jacqueline Heerema is conceptueel kunstenaar, studeerde aan de KABK en Museologie aan de Reinwardt Academy/RULeiden, initieert grootschalige kunstprojecten, werkt als urban curator en is medeoprichter/curator van kunstenaarsinitiatief Satellietgroep.
 
 

V2_Publishing: Artonauten: Op expeditie in het Antropoceen (2018) - Ruben Jacobs. from V2_ on Vimeo.

Document Actions
Document Actions
Personal tools
Log in