35
years
v2_
 

Hands-on Meetup: CoronaMelder App

Op zondagmiddag 30 augustus duiken we bij V2_ tijdens een Hands-on Meetup met experts en kunstenaars in de code achter de CoronaMelder App. Wat staat er nu echt in de code? En minstens zo belangrijk: wat is niet in code te vatten, zoals ethiek en menselijke gedrag.

30
 
Aug 2020
 
15:00 to 17:00

➟ Het event is gratis toegankelijk, aanmelden is echter noodzakelijk. Reserveer via rsvp@v2.nl.
➟ Het event vindt in het Nederlands plaats en is ook te volgen via een livestream op deze pagina

Panel

▪️Edo Plantinga (community manager Ministerie van Volksgezondheid)
▪️Eva van den Broek (gedragswetenschapper)
▪️Jasper van Loenen (mediakunstenaar)
▪️Zawadi Done (cyber-security consultant, lid DigiRaad)
▪️en meer...

Livestream

 
 
 

De CoronaMelder App

Op 1 september wordt de CoronaMelder App gelanceerd. Met deze app hoopt de Nederlandse overheid dat besmettingen met het coronavirus eerder opgespoord kunnen worden. Maar hoe werkt de app eigenlijk? Kan de overheid, Google en/of Apple dan precies achterhalen met wie ik in contact was? En wat geldt eigenlijk als 'contact'? 

Vanuit de overheid ligt grote nadruk op het vrijwillige karakter, maar hoe werkt dit in de praktijk? En wat als mijn werkgever toch eist dat ik de app niet of juist wel installeer? Trouwens, wat gebeurt er eigenlijk als ik in contact geweest ben met iemand die besmet is met het coronavirus? Kan ik dan het bedrijf van mijn concurrent in quarantaine forceren, zoals Arjan Lubach suggereerde?

Na de zogenoemde 'Appathon' in april heeft het ministerie besloten om de ontwikkeling van de app geheel zelf te doen en de code al tijdens de ontwikkeling op het open source platform Github te plaatsen. Dit is uniek voor Nederland, nog niet eerder was het ontwikkelen van software door de overheid op deze manier is verlopen. Veel specialisten, ontwikkelaars en geïnteresseerden hebben de afgelopen maanden meegekeken en meegewerkt aan dit project.


In de Hands-on Meetup zullen we enkele vragen proberen te beantwoorden. Dit doen we aan de hand van wat we in de code kunnen zien. Zo kunnen we bijvoorbeeld het privacy-aspect onderzoeken, of de definitie van een risicovol contact.

Maar minstens zo belangrijk zijn de vragen die niet in code te vangen zijn, zoals het gedrag van mensen, zaken als vertrouwen, solidariteit, autonomie en ethiek. Ook deze aspecten zullen we behandelen. Hoe is het proces van de app-ontwikkeling verlopen, en draagt dit bij aan een groter vertrouwen?

Naast programmeurs werken ook sommige kunstenaars al jaren met computercode. Ze doen dit om digitale kunstwerken te maken, maar óók om te laten zien op welke manieren software invloed heeft op de samenleving. De combinatie van invalshoeken waaruit ons panel naar de code zal kijken geeft ons dus een uniek perspectief van waaruit we deze app kunnen onderzoeken.

Alvast wat materiaal om in te lezen

Ethische test:
https://www.utwente.nl/en/designlab/news/2020/8/727647/ethical-test-final-phase-corona-app-testing

Een paar interessante kritische perspectieven:
https://doi.org/10.1386/jem_00030_1
http://www.siribeerends.nl/uncategorized/corona-app-wiskunde-logica-in-plaats-van-mensen-logica/
https://github.com/DP-3T/documents/issues/118

Maar ook vanuit de open source beweging is er natuurlijk steun voor contact tracing apps:
https://medium.com/@jaromil/why-proximity-tracing-is-important-and-its-integrity-should-be-contextual-2b46e5681a45

De code van de #CoronaMelder apps en server:
https://github.com/minvws

Laatste stand van zaken vrijwilligheid:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/08/21/kabinet-past-wet-publieke-gezondheid-aan-voor-gebruik-app-coronamelder

Scan je omgeving, zijn er al actieve apps bij jou in de buurt?
https://janmisker.github.io/GAEN-Scanner/
Dit scannen schijnt met de Corona App wet illegaal te worden(?)

Document Actions
Document Actions
Personal tools
Log in