35
years
v2_
 

Museumnacht010 at V2_ // Pareidolia

Tijdens de Museumnacht010 laten we het werk Pareidolia van kunstenaarsduo Driessens & Verstappen zien.

7
 
Mar 2020
 - 
8
 
Mar 2020
 
20:00 to 01:00

[For English see below)

In het kunstwerk Pareidolia* wordt gezichtsdetectie toegepast op zandkorrels. Het kunstenaarsduo Driessens & Verstappen is gefascineerd door het idee dat alle gezichten van alle mensen die ooit geleefd hebben, gevonden kunnen worden binnen de enorme hoeveelheid zandkorrels die op aarde aanwezig zijn. Het kunstwerk geeft verdieping aan de morfologie van zandkorrels en aan het onvoorstelbare aantal unieke varianten ervan. Daarnaast geeft het werk op speelse en absurdistische wijze commentaar op een ver doorgevoerd antropocentrisch wereldbeeld waarin alles om de mens draait, die zelfs in de allernietigste zandkorrel zijn evenbeeld wil zien.

Een volautomatische, robotische zoekmachine neemt ter plekke zandkorrels onder de loep. Als de machine in een van de korrels een gezicht ontdekt, wordt het portret fotografisch vastgelegd en getoond op een groot beeldscherm.

* Pareidolia is een vorm van illusie waarbij iemand iets herkenbaars waarneemt in iets wat het niet is.

Pareidolia werd ontwikkeld voor Sea Art (Texel), in opdracht van SEA - Science Encounters Art. De productie werd ondersteund door het Fonds Creatieve Industrie.

[EN]

In the artwork Pareidolia* facial detection is applied to grains of sand from the island of Texel. A fully automated robot search engine examines grains of sand in situ. When the machine finds a face in one of the grains, the portrait is photographed and displayed on a large screen..

* Pareidolia is an illusion in which the observer perceives something recognisable in something it is not.

Pareidolia was developed for Sea Art on the isle of Texel, commissioned by SEA - Science Encounters Art. The production was supported by Creative Industries Fund

Pareidolia at V2_ during Museumnacht 2020 from V2_ on Vimeo.

Praktisch / Practical


Zie/See Museumnacht010 | 2020.

Document Actions
Document Actions
Personal tools
Log in