35
years
v2_
 

V2_ op Wereld van Witte de With

V2_ presenteert tijdens het festival Wereld van Witte de With 2009 de installaties "Physiognomic Scrutinizer" van Marnix de Nijs en "probe" van Boris Debackere.

V2_ op Wereld van Witte de With

Physiognomic Scrutinizer, Marnix de Nijs

11
 
Sep 2009
 - 
13
 
Sep 2009
 
location: V2_ en Witte de Withstraat

De Wereld van Witte de With brengt drie dagen lang grensverleggende kunst, theater, mode, dans, muziek en fotografie in het epicentrum van de Rotterdamse kunstwereld: de Witte de Withstraat.

Dit jaar viert het meest onconventionele festival van Rotterdam zijn tienjarig bestaan met een al even onconventioneel thema: Er zijn grenzen! Een hot item, want geven grenzen wel de houvast die we ze toedichten? Of valt dat eigenlijk vies tegen? Vormen grenzen een beperking, of zorgen ze voor vrijheid? Wandelend door de straat wordt de bezoeker op het verkeerde been gezet, ontroerd, verrast, geraakt, aan het lachen gemaakt en aan het denken gezet. Want het gebied tussen pro en contra, tussen binnen en buiten, tussen privé en openbaar is soms wel erg grijs … 

Bij V2_ word je deze editie van De Wereld van Witte de With op straat afgerekend op je uiterlijk. Voor de ingang van V2_ staat de installatie Physiognomic Scrutinizer van kunstenaar Marnix de Nijs. Het ontwerp van de installatie is gebaseerd op security-poortjes, bekend van vliegvelden, voetbalstadions, discotheken en andere ‘beveiligde’ publieke ruimtes.

Bezoekers worden door een poort geleidt waar een camera opnames maakt van elk individueel gezicht. Door gebruik te maken van software die beelden analyseert op biometrische kenmerken, detecteert en beoordeeld de installatie de gezichten van iedereen die de poort passeert. Deze software wordt ter bevordering van de veiligheid steeds vaker ingezet door de overheid en particuliere instellingen voor het identificeren van personen. Maar in plaats van een persoon te herkennen koppelt Physiognomic Scrutinizer de gezichten aan een database van 150 voorgeselecteerde subversievelingen, uiteenlopend van bekende historische moordenaars en dictators tot porno- en soapsterren. Op het scherm achter de installatie wordt de koppeling voor het publiek zichtbaar en door middel van een audiofragment dat voor iedereen hoorbaar is wordt de bezoeker geconfronteerd met de risico’s van biometrische technologie in openbare ruimte.

Daarnaast kun je je in de Groundfloor van V2_ onttrekken aan alle besef van tijd en ruimte in de door kunstenaar Boris Debackere gecreëerde audiovisuele trip probe. Als bij een goede film worden bezoekers van probe een fictieve wereld ingezogen. Bij probe is het echter niet het verhaal dat de ervaring bepaalt, maar de fysieke beweging van de bezoeker zelf. Een aanvankelijk doorzichtig ogend scherm verandert daarbij in een monster van een tunnel; een eindeloze vrije val volgt, voorbij de grenzen van tijd en ruimte.

 
 
Vrijdag 11 september 17.00 - 23.00
Zaterdag 12 september 12.00 - 23.00
Zondag 13 september 12.00 - 18.00
 
probe10


Participatie V2_ wordt ondersteund door Rotterdam Festivals in het kader van de opening van het culturele seizoen in Rotterdam.

More information about this event…

Document Actions
Document Actions
Personal tools
Log in