35
years
v2_
 

Persbericht Bernie Lubell

V2_Instituut voor de instabiele media, gevestigd in het centrum van Rotterdam, presenteert van 16 oktober t/m 22 november 2009 The Origins of Innocence, de eerste solo tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Bernie Lubell in Europa.

Het werk van Lubell laat zien dat interactieve kunst anno 2009 niet altijd digitaal hoeft te zijn. Lubell plaatst geen hi-tech interfaces of computers in de tentoonstellingsruimte van V2_ (bekend van het Dutch Electronic Art Festival), maar analoge, mechanische installaties van hout, springveren en touw, die worden aangedreven door spierkracht.

Via slingers, wielen en trapmechanismen zet het publiek zelf de gigantische installaties in werking. In The Origins of Innocence draait het om beweging en verbondenheid, om oorzaak en gevolg. Door via een onschuldige handeling op de ene plaats een machine in werking te zetten wordt op een heel andere plaats een bezoeker verrast door onverklaarbare bewegingen, geluiden en beelden. Machines komen plots piepend en krakend tot leven. 

 

Lubell combineert in zijn installaties verschillende thema’s, van persoonlijke ervaringen tot een voorliefde voor het 19e-eeuwse industriële tijdperk. Zo verwijst hij naar het werk van Etienne-Jules Marey (1830-1904), een Franse onderzoeker die was gefascineerd door beweging van mens en dier en dit mechanisch vastlegde met een door hemzelf ontwikkelde techniek: de chronofotografie. Toen Lubell in 1995 zelf aan hartproblemen leed, kregen de studies van Marey voor hem een bijzondere betekenis en werd de complexe relatie tussen lichaam en machine het uitgangspunt voor Lubell’s verdere werk. In The Origins of Innocence is de bezoeker zelf het hart van de installatie.

Lubell exposeerde eerder op het Ars Electronica Festival in Linz (2007) waar zijn werk de 'Award of Distinction' ontving, de prijs voor meest onderscheidende interactieve kunstwerk.

 

Hoge resolutie afbeeldingen: 

Deze tentoonstelling is georganiseerd door V2_Instituut voor de instabiele media, in samenwerking met FACT (Foundation for Art and Creative Technology) in Liverpool. 

Streams van de tentoonstelling, actuele informatie over openingstijden en toegang, beeldmateriaal en een biografie van Bernie Lubell zullen beschikbaar worden gesteld en gecommuniceerd via www.v2.nl.


 

einde persbericht

Noot voor de redactie: 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Joris van Ballegooijen, Communicatie & PR

V2_ Instituut voor de instabiele media

T: 010 - 206 7272 

E: press@v2.nl 

 
Document Actions
Document Actions
Personal tools
Log in